Het Groene Slotje

lock-8Groen … ik ben dol op groen. Alle Legio Terra Communicatie websites worden groen gehost. De servers draaien op groene stroom. Hoe meer groen hoe liever.

Wat wil nu het geval …

Al een paar jaar heb ik een webwinkel. Alles loopt prima. Ik heb nog nooit van een klant gehoord dat er oneigenlijk gebruik werd gemaakt van de bestel- of betaalgegevens die ze mij sturen via de webwinkel. Ze kunnen veilig betalen met iDeal of, voor nog meer klantbescherming, via PayPal. Mijn webwinkel wordt ook goed gevonden door Google.

Maar privacy, klantbescherming en vindbaarheid kan altijd beter. Gelukkig denkt mijn hosting bedrijf Topservers er ook zo over. Dat is fijn voor de bezoekers en voor mij, want ze boden mij als webwinkel-eigenaar een mooie optie ... SSL! Een app voor je web zeg maar.

SSL?

Als je op intenet aan het surfen bent zie je in de browserbalk de naam van de website waar je op aan het kijken bent. Soms staat er een groen hangslotje voor de naam van de website en soms niet.

Wat betekent dat Groene Slotje?

SSL-tomcatssl2Het Groene Slotje geeft aan dat de gegevensuitwisseling tussen de server (van het hostingbedrijf) waar de website op draait en jou als bezoeker is beveiligd door middel van een SSL-verbinding. Je ziet dat niet alleen aan het groene slotje maar ook staat er https:// voor de domeinnaam.

Is de website niet beveiligd dan staat er http://, de 's' van 'secure' ontbreekt.

Er zwerven de meest creatieve kreten, logo's en stempels rond op internet. Prachtig natuurlijk, maar alleen aan het groene slotje en aan het voorvoegsel https:// kun je echt zien hoe en of een website beveiligd is als het om gegevensuitwisseling gaat. Mijn webwinkel heeft inmiddels ook een groen slotje.

Jij als web-bezoeker en SSL

Voor zakelijke websites is het een must om de privacy van de bezoeker te waarborgen als het gaat om het verzenden van contactformulieren, bestellingen, betalingen en overige data via de website.

Een SSL-certificaat (Secure Sockets Layer) biedt extra beveiliging voor de website en voor de online transacties. Het SSL-protocol is door middel van uniek gegenereerde certificaten in staat om de vanuit via een website verstuurde gegevens te versleutelen én de identiteit van de website-eigenaar te garanderen.

Dus je gegevens worden versleuteld verzonden. Er bestaat namelijk altijd een kleine kans dat je gegevens onderweg worden opgepikt door een onverlaat. Door de versleuteling kan deze ze echter niet lezen. Het is allemaal abrakadabra voor hen. Dat is fijn voor jou als bezoeker.

De website-eigenaar, SSL en Google

google-ranking-https-300x300Google moedigt het gebruik van SSL-certificaten (HTTPS-verbindingen) aan. Ze vinden het zo belangrijk zelfs dat ze websites met een SSL-certificaat voorrang geven in de Google zoekresultaten!

Het is dus niet alleen een privacy garantie voor je bezoekers maar ook nog eens goed voor het optimaliseren van de zoekresultaten (SEO) in Google. Dat is andere koek.

Voor domeineigenaren zijn er kosten verbonden aan het instellen van een SSL-certificaat. Vraag er naar bij je host. Met een relatief kleine investering is je website / webwinkel beter beveiligd (ook voor je klanten en bezoekers) en kom je hoger in Google. Lijkt me een goede deal.

Daarom dus het Groene Slotje

Zoeken ...

facebook-graslinkedin-grastwitter-gras